Troubleyn | Jan Fabre

Fabres theatertekeningen en -foto's naar Felixarchief

Theatertekeningen, foto's en meer

Op 5 december 2017 tekenden Jan Fabre en de Antwerpse Schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) het contract voor een schenking van Fabres persoonlijke podiumarchief aan de stad. Het gaat om teksten, tekeningen, foto's en filmpjes die zullen worden opgeslagen in het FelixArchief.

De schenking zal in fases verlopen. In de eerste fase gaat het om 87 tekeningen en 201 foto's van 10 theaterproducties gemaakt tussen 1990 en 2007. Daaronder de opera’s "Das Glas im Kopf wird vom Glas" (1990) en "Tannhäuser" (2004), de theaterproducties "Universal Copyrights 1&9 (1995) en "Je suis sang" (2001) en de dansvoorstelling "Het Zwanenmeer" (2001). In de aanloop naar de productie en tijdens de repetities maakte Fabre schetsen en uitgewerkte scène-tekeningen. Beroemde fotografen als Robert Mapplethorpe, Helmut Newton, Dirk Braeckman en Carl De Keyzer documenteerden de voorstellingen.

Bij de schenking is bepaald dat zowel huidige als toekomstige archieven geschonken worden.

Samenwerking met Universiteit Antwerpen,
VIAA en FelixArchief

De archieven krijgen niet alleen een inventaris en een goed beschermde bewaarplaats in het FelixArchief, voor Fabre is het ook belangrijk dat ze toegankelijk en beschikbaar zijn voor onderzoek. Daarom sloot de stad ook een samenwerkingsovereenkomst af met de Universiteit Antwerpen. De fragielste objecten worden gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt voor research. Het onderzoek van deze archieven kan zo in de toekomst gestructureerd verlopen.

Het Vlaams Instituut voor Audiovisuele Archivering (MEMOO) zal bovendien de digitalisering van de beeld- en geluidsarchieven op zich nemen. Het rijke film- en videoarchief van Fabre wordt verder gedigitaliseerd en ontsloten.

Beelden


Video


close