Troubleyn | Jan Fabre

schtzngrmm

Een voorstelling van en met Gustav Koenigs en Jacob Suske.
Preview in TroubleynLaboratorium op zondag 30 mei 2021.

 

Gustav Koenigs en Jacob Suske, een Duitse performer en een Oostenrijkse muzikant, gaan op zoek naar sporen die hun voorouders in hun geadopteerde thuisland, België, hebben achtergelaten. Door het verleden - en het nu -  te ontrafelen en te ontvouwen, vinden zij gewonde landschappen, een dysfunctioneel politiek systeem, actieve ontkenning of hedendaagse verheerlijking van de eens zo gehate vijand; alsook de huidige opmars van nationalistische partijen, flirtend met fascisme, en de veel meer verweven en sociaal geaccepteerde vorm die fascisme op het moment aanneemt. 

Zijn we er echt weer? Hebben we niks geleerd van de catastrofe van de twee wereldoorlogen aan het begin van de vorige eeuw?
Hoe zijn we allemaal in deze dodelijke val getrapt? Welke rol speelde het construct van mannelijkheid? Wie bedacht deze listen van gewelddadige lichamen en giftige mannelijkheid?

Heroïsme, militarisme, futurisme, kapitalisme, nationalisme en de patriarchie: allemaal aspecten die zij beiden willen onderzoeken. Fysiek en mentaal, ondersteund door een archief aan literatuur, geschiedenis en hun gekozen wapen: kunst. Hoe radicaal mag of moet de kunst zijn om haar doel te bereiken. Koenigs en Suske willen het publiek op een audiovisuele reis meenemen door een mensheid gevormd door mannen; een mensheid die haar vriendelijkheid kwijt lijkt te zijn. 

Met historische feiten, persoonlijke reflecties en humor, wil deze performance een collectieve onderhandeling uitlokken, de rollen die we aannemen bevragen, zowel als de identiteit die we aan ons geslacht ontlenen en de kracht of onderwerping die daaraan verbonden is.
Dit project bouwt aan de mogelijkheid een meerzijdige vertelling te hebben van ons, zijn/haar verhaal, hoe het ons gevormd heeft tot nu en wat het zou betekenen onze erfenis te herschrijven voor wat komen gaat. 

Gustav Koenigs (1983) volgde een opleiding tot acteur in Salzburg,  hij heeft voor verscheidene Duitse en Oostenrijkse gezelschappen gespeeld (Berlijn, Graz, Wenen).
Sinds 2013 is hij lid van Troubleyn waar hij in de voorstellingen Tragedy of a friendship (2013), Mount Olympus (2015) en Belgian Rules/Belgium Rules (2017) te zien was. Koenigs maakt ook deel uit van de Jan Fabre Teaching Group.

Jacob Suske is een Oostenrijkse muzikant, componist, regisseur en dramaturg, woonachtig in Antwerpen. In een vorig leven was hij een amitieuze basgitarist, maar toen hij zich realizeerde dat je jazz muziek ook echt moet repeteren, koos hij voor electro-punk bands en glossy pop projectjes.
Maar niets ving zijn aandacht zo als het schrijven van muziek voor het toneel. Zo werkte hij voor theaters in heel Duitstalig Europa, Schaubühne Berlin, Burgtheater Wien, Volksbühne Berlin, Schauspiel Köln,Thalia Theater Hamburg en vele anderen. Van 2015 tot 2018 maakte Jacob deel uit van de artistieke leiding van Schauspielhaus Wien. Verder heeft hij een solo project genaamd Zachov en maakt hij deel uit van het regisseursduo Tuschy/Suske.

schtzngrmm  is de eerste samenwerking tussen Koenigs en Suske.

 

 

Beelden


Video


close