Troubleyn | Jan Fabre

Laboratorium

Troubleyn/Laboratorium is de werkplek van Jan Fabre en zijn gezelschap in Antwerpen 2060. Het gebouw is veel meer dan louter een repetitiezaal met een eigen kunstcollectie: ook onderzoek en training zijn belangrijke onderdelen van de werking.

 

Gebouw & kunstcollectie

Troubleyn/Laboratorium is de uitvalsbasis van Jan Fabre en zijn gezelschap sinds 2007. Dit voormalige 'Ringtheater' dat in '74 door een brand werd vernield, werd (door architect Jan Dekeyser) verbouwd dankzij subsidies van de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Antwerpen, en mede dankzij sponsorgelden en een aanzienlijke eigen inbreng van Troubleyn/Jan Fabre.

Dit complex (ong. 2500m²) heeft twee repetitieruimtes met productiewaardige afmetingen die beschikken over geïntegreerde artiestenfaciliteiten: we spreken over een theaterzaal met een toneelopening van 12,5 meter met een werkvlak van 17 bij 12 meter, en een ruime polyvalente studio met een vloer van 10 bij 18 meter, parket en daglicht.

Troubleyn/Laboratorium ligt op de rand van de Antwerpse volkswijk de Seefhoek (Jan Fabres geboorteplek!) die bekend staat als een 'zone in ontwikkeling'. Het Troubleyn/Laboratorium kan een motor zijn achter de sociale remonte van de Seefhoek. De concrete aanwezigheid en het engagement van een zich internationaal profilerend kunstenaar als Jan Fabre en zijn gezelschap en het dagelijkse contact met de buurtbewoners, horeca en handelaars zijn in dit opzicht strategisch.

Wat Troubleyn/Laboratorium bovendien bijzonder maakt is de collectie geïntegreerde kunstwerken, die deel uitmaken van het gebouw. Er is werk te zien van o.a. Marina Abramovic ‘07, Chantal Akerman ‘08, Ben Benaouisse ‘13, Guillaume Bijl ‘07, Michaël Borremans ‘10, Dirk Braeckman ‘07, Romeo Castellucci ‘07, Hugo Claus ‘07, Jan Cremer ‘13, Berlinde De Bruyckere ‘10, Peter De Cupere ‘10, Carl De Keyzer ‘07, Luc Deleu ‘07, Wim Delvoye ‘07, Robert Devriendt ‘10, Braco Dimitrijevic ‘07, Bruna Esposito ‘07, Jan Fabre ‘87-‘07, Michel François ‘08, Alberto Garutti ‘07, Stefan Hertmans ‘07, Irwin collectief ‘90-‘12, Stef Kamil Carlens ‘08, Jan Lauwers ‘07, Antun Maracic ‘08, Attilio Maranzano ‘08, Kris Martin ‘07, Enrique Marty ‘07, Tjen Meylemans '15, Jorge Molder ‘12, Johan Muyle ‘04, Maryam Najd ‘08,  Orlan ‘07, Mikes Poppe '15, Pascal Rambert ‘15, Bernardi Roig, Matthias Schoenaerts ‘07, Rob Scholte ‘07, Chiharu Shiota ’15, Paul Sochacki ‘13, Nedko Solakov ‘12, Berend Strik ‘07, Ritsaert ten Cate ‘03, Luc Tuymans ‘07, Erik Van de Mert ‘07, Koen van den Broek ‘10, Johan Van Geluwe ‘10, Hans van Houwelingen ‘07, Jan Van Imschoot ‘07, Joep Van Lieshout ‘10, Wim Vandekeybus ‘08, Koen Vanmechelen ‘07, Angel Vergara ‘13, Peter Verhelst ‘07, Fabien Verschaere ‘12, Henk Visch ‘07, Bob Wilson ’07. Deze lijst met kunstenaars groeit jaarlijks aan.

De rijk geïllustreerde publicatie "Troubleyn/Laboratorium" biedt een inkijk in het gebouw en geeft een overzicht van de collectie kunstwerken. Ook de geschiedenis van deze 'kleine Bourla' én de invulling die Troubleyn/Jan Fabre eraan geeft, komen aan bod. 

"Al bladerend door het boek - met Nadia Sels, Frank Peeters, Luk Van den Dries en Koen Van Synghel als vlotte gidsen die in korte, toegankelijke essays meer inzicht geven in de werken, het gebouw en de taal van Fabre - wandel je door het prachtige pand waar achter elk hoekje, in elk kamertje of in elke gang wel een ontroerend, grappig of ontwrichtend beeld schuilt. Waarom is niet elk huis op zulk een inspirerende manier vormgegeven? Het toont Fabre als iemand met een oprecht groot hart voor de kunsten. Een hart dat 's nachts even snel blijft kloppen als overdag."
(Els Van Steenberghe in Knack, april 2016)

meer informatie over deze uitgave van Mercatorfonds vind je hier
beelden van het gebouw en de kunstwerken vind je hier
> het artikel "Rijk der Zinnen van Fabre / Troubleyntheater: van bonbonnère tot theaterlabo" in PROSCENIUM vind je hier

 

Evenementen en rondleidingen

Deze speciale locatie is ook beschikbaar voor repetities en voor evenementen. Meer praktische informatie kan je terugvinden op onze informatiebrochure en onze technische fiche.

Op regelmatige tijdstippen doorheen het jaar worden rondleidingen georganiseerd. Naast de historiek van het gebouw en een toelichting bij de werking van het gezelschap, nemen de medewerkers van het gezelschap het publiek op sleeptouw langsheen de meer dan 70 kunstwerken die onlosmakelijk aan het gebouw verbonden zijn. Deze gidsbeurten zijn bedoeld voor groepen van minimaal 10 en maximaal 20 personen. Voor grotere groepen kunnen meerdere gidsen worden ingezet.

> meer informatie via: joost.claes@troubleyn.be

 

Onderzoek

De afgelopen jaren, zetten Jan Fabre en zijn gezelschap in op fundamenteel transdisciplinair wetenschappelijk onderzoek naar de theatertaal van Jan Fabre en de richtlijnen die Fabre gebruikt om de expressieve kracht van zijn performers via training te ontwikkelen.

In dit onderzoek gaat kennis uit theater, performance en dans de confrontatie aan met hedendaagse technologieën en methodes uit de (exacte) wetenschappen. Met inzichten en kennis uit verschillende disciplines (fysiologie, bewegings-, theaterwetenschap...) wordt gewerkt naar een wetenschappelijke onderbouwing van Fabres visie op 'performen' en 'performerstraining'. In concreto, worden de uitvoeringen van de oefeningen gemeten en geanlyseerd in het S.P.O.R.T.S-labo van het UZ Antwerpen.

Dit onderzoek is een samenwerking tussen Troubleyn/Jan Fabre, de Universiteit Antwerpen (UA), het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Met deze partners wordt immers intensief samengewerkt om tot interessante en kwalitatief hoogstaande resultaten te komen. Tussentijdse inzichten worden in gespecialiseerde tijdschriften gepubliceerd. 

Een publicatie (Prof. Dr. Luk van den Dries, Prof. Dr. Jan Gielen, Prof. Nathalie Roussel, Prof. An Hallemans, Mark Geurden et al.) waarin de principes omtrent het 'fysiologisch acteren' en de oefeningenreeksen van Fabres 'guideline voor een performer van de 21ste eeuw' worden samengebracht, is in voorbereiding.

 

Masterclasses

Tweemaal per jaar worden masterclasses gegeven door Europese grootmeesters (regisseurs, choreografen, dansers en acteurs). Deze reeks met 'Meesters' zijn bedoeld voor professionele acteurs, dansers en performers die hun kennis en kunde willen upgraden. 

De afgelopen jaren werden masterclasses georganiseerd met Anatoly Vasiliev, Emio Greco, Franz Marijnen, Viviane De Muynck, Raimund Hoghe, Theodoros Terzopoulos & Savvas Stroumpos, Peter Brook en Robert Wilson.

> blijf op de hoogte en schrijf je in op de nieuwsbrief (vink 'teaching' aan).

 

Video


close