Troubleyn | Jan Fabre

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

10 dagen teaching !

Schrijf je nu in voor de 10-daagse performerstraining-sessie in Troubleyn/Laboratorium (...)

The Night Writer - Giornale Notturno

Met The Night Writer. Giornale Notturno —Troubleyns nieuwste voorstelling— wekt de Italiaanse acteur Lino Musella het unieke ideeën-universum van Jan Fabre tot leven en brengt zijn teksten op de planken. (...)

The generosity of Dorcas!

Yves Kafka (Inferno Magazine) schreef over Fabres The generosity of Dorcas: “Warrior of beauty, Matteo Sedda, geïnspireerd door een lekengeloof dat hem keer op keer laat transcenderen, doorklieft het podium met zijn brandende aanwezigheid. Hij geeft zich sensueel over aan de golven en pulsen van de muziek die hem bezielen om te dansen op de beat.” (...)

nieuws en meer!

Volg onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven van onze laatste nieuwtjes!

statement Troubleyn
De stroom aan reacties sinds de open brief van 12 september heeft ons gezelschap op zijn kop gezet. Het spijt ons dat mensen zich gekwetst, niet begrepen of incorrect behandeld hebben gevoeld binnen ons gezelschap. We sluiten ons aan bij de oproep om sectorbreed een gezond arbeidsklimaat in de podiumkunsten te garanderen. Het publieke debat bracht een interne discussie op gang over wat kan en niet kan, welke grenzen we moeten stellen en hoe we samen een werkomgeving kunnen verzekeren waar iedereen zich veilig en gerespecteerd in kan voelen.
 
Wij pakken dat ondertussen heel concreet aan met groepsgesprekken, individuele gesprekken, duidelijke actiepunten en deadlines. We hebben ons omringd met professionele begeleiding van o.a. de externe preventiedienst IDEWE om ons te helpen deze weg bij Troubleyn af te leggen. Alle artiesten en medewerkers zijn hierin betrokken. Er wordt een risico-analyse opgesteld en iedereen krijgt de kans om zich uit te spreken. We werken ten volle mee aan elk verder onderzoek. Daarnaast nodigden we het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en Engagement Arts uit om in gesprek te gaan.

Dit alles moet leiden tot een vernieuwde werking van ons gezelschap, want we geloven in de toekomst van Troubleyn, we geloven in ons artistieke werk en we geloven in elkaar. De open brief was een oproep voor verandering in de ganse artistieke sector. Wij willen en zullen die verandering mee helpen waar maken.

Om de afgelopen gebeurtenissen op een goede manier te kunnen verwerken, hebben we besloten om de eerstvolgende twee voorstellingen van Belgian Rules, gepland op 5 en 6 oktober in Martigues (FR), uit te stellen naar een latere datum. Daarnaast heeft Jan Fabre besloten de begeleiding van de voorstellingen Belgian Rules en Mount Olympus voor de komende periode door te geven aan dramaturge Miet Martens.

Troubleyn

oproep aan de pers

Troubleyn verzoekt de media met nadruk om in het kader van de beschuldigingen van de "open brief" en het gebeuren omtrent Jan Fabre/#metoo géén gebruik te maken van voorstellingsbeelden, foto's... van welke aard dan ook waarop onze medewerkers herkenbaar in beeld komen. 

Teatro di Jan Fabre

De Italiaanse uitgever Editoria & Spettaculo bracht een eerste volume uit met 11 vertaalde theaterteksten van Jan Fabre. Online te koop voor 20€ (...)

Я — ошибка

Я — ошибка oftwel "I am a mistake" is een verzamelbundel die in oktober 2018 verscheen met hierin een bloemlezeing van Fabres theaterteksten en -tekeningen. Een unieke hardcover en meteen de eerste Russische uitgave van Fabres theaterwerk! Nu te koop bij Stanislavsky Elektrotheatre in Moscow of online.

The great European stage directors: from Stanislavksi to Fabre

De prestigieuze Britise uitgever Bloomsbury (Methuen Drama) publiceerde onlangs "The great European stage directors, from Stanislavksi to Fabre"! Volume #8 behandelt Pina Bausch, Romeo Castellucci and Jan Fabre. Nu te koop online (...)

Fragmenten, trailers en meer

Abonneer je nu op het youtube-kanaal van de compagnie!

Diario Nocturno

Deze publicaties van Fabres NACHTBOEKEN (1978-84 & '85-'91) in het Spaans is o.a. verkrijgbaar via Agapea-books!

HeARTS = Healthcare for Artist

Troubleyn/Jan Fabre doet al enkele jaren wetenschappelijk onderzoek in het kader van haar laboratorium-research in het SPORTS-lab van UZ Antwerpen. Antwerp HeARTS is een verlengstuk hiervan. HeARTS is het multidisciplinaire expertisecentrum voor de preventie en behandeling van gezondheidsklachten gerelateerd aan de kunstenaarspraktijk. > info: +32 3 821 42 02 of via sports@uza.be

Jan Fabre schenkt theaterarchief aan Felix-archief

Aan het eind van 2017 tekenden Jan Fabre en de Antwerpse Schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens het contract voor een schenking van Fabres persoonlijke podiumarchief aan de stad (...)

Van twerk tot Agamemnons droom en meer

De muziek die componist Dag Taeldeman schreef voor Mount Olympus is te downloaden via itunes. Herbeleef de voorstelling in 12 meeslepende tracks.  (...)

DVD BOX Mount Olympus

Herbeef Fabres Opus Magnus met deze DVD-box (13 DVD's): nu te koop bij FNAC en ander retailers. Richtprijs: 115€

Video on demand: Mount olympus integraal!

(Her)beleef de 24 uur via Vimeo on demand: een mulit-camera opname van La Compagnies de Indes! Vanaf 24,99€ (...)

Binnenkijken in het Laboratorium

Troubleyn/Laboratorium is een publicatie die een inkijk biedt in de werkplek van het gezelschap én zijn vele permanente kunstwerken: een vrijplaats voor de kunst, van en voor kunstenaars.
Deze rijkelijke geïllustreede uitgave van Mercatorfonds is te verkrijgen in de boekhandel (...)

Restanten
droomteksten Mount Olympus uit bij De Bezige Bij

Op het moment dat Jan Fabre Mount Olympus op de wereld losliet, was het niet alleen de intensiteit van de voorstelling die indruk maakte op de pers en publiek, ook de poëtische taal en de rijkdom van de beschreven droombeelden wekten veel ontzag. Deze 'droomteksten' van Jan Fabre maken deel uit van een bredere collectie 'Restanten: poëtische teksten' waarin Fabre ons uitnodigt het domein van de dromen en de mythen te betreden en een intiem relaas brengt van zijn slapeloosheid.

Online te koop als paperback en E-book

Jan Fabre, The Box
17 x Jan Fabre op DVD

Jan Fabre, The Box verzamelt historische theatervoorstellingen en documentaires over het werk van Jan Fabre op 17 dvd’s. De dvd-box is een uitgave van Compagnie des Indes en is te verkrijgen op websites als amazon en Cdiscount, alsook bij traditionele dvd-verdelers als Fnac.

script Mount olympus
Het script van Mount Olympus!

Naast Fabres droomteksten en Olyslaegers' teksten over de waanzin van Dionysos, de tragiek van Agamemnon, het verzet van Antigone en de verscheurdheid van Medea, bevat dit boek scriptaanwijzingen over hoe 28 performers deze monumentale opvoering tot een confronterend en sprankelend einde brachten. Dramaturgische teksten van Luk Van Den Dries, Freddy Decreus en Hans-Thies Lehmann maken het geheel compleet.

De schriftelijke weergave van de 24-uursvoorstelling Mount Olympus werd uitgegeven door De Bezige Bij.

close