Troubleyn | Jan Fabre

De Nachtschrijver - Slovenie | NOCI PISEC

met Marko Mandic

Marko Mandic brengt het unieke universum van Fabre tot leven in een theatrale lezing. Hij wordt begeleid door muziek gecomponeerd en uitgevoerd door Stef Kamil Carlens. Jan Fabre tekent voor de tekst, de regie en de scenografie.

De Nachtschrijver laat het publiek kennismaken met de vernieuwende en veelzijdige kunstenaar die Jan Fabre al 40 jaar is: beeldend kunstenaar, theatermaker en auteur. Hij omschrijft zichzelf als een ‘consilience’ artist, iemand die voortdurend op zoek is naar bruggen tussen op feiten gebaseerde theorie en praktijk over de verschillende disciplines heen.

Het script is een selectie van fragmenten uit Jan Fabres Nachtboek I (1978-1984) en Nachtboek II (1985-1991), en een bloemlezing van fragmenten uit theaterteksten die Fabre schreef in de jaren 1976 tot 2012.

De kunstfilm Hey wat een plezierige zottigheid! brengt ons terug naar Fabres geboortestad Antwerpen aan het begin van de jaren '90. Het is een filmische registratie van de kunstperformance die Fabre, toen begin 30, uitvoerde in een roeiboot op de Schelde, de rivier die de havenstad Antwerpen typeert.

Net als zijn tekeningen weerspiegelen Fabres teksten zijn intieme ervaringen, zijn steeds terugkerende verlangens, ideeën en obsessies. Ze worden meestal geschreven in de nachtelijke uren, wanneer alles stil is en de eenzaamheid intreedt, in zijn geheel eigen, originele taal. Ze openen de deur naar een wereld vol fantasie en verrassende inzichten. De belangrijkste thema's zijn schoonheid en kunst, familie, de nacht en slapeloosheid, acteren en regisseren, het zelfportret en andere dieren, het lichaam, bloed en andere lichaamssappen, leven en dood. De verbeelding van Jan Fabre houdt nooit op met werken. Het houdt hem zelfs wakker. Hij verzamelt zijn geschiedenis en schrijft het scenario voor zijn toekomst. Hij voorziet, overweegt, ontdekt, onthult en signaleert."Door de dynamische transformaties en uiterlijke uitdrukkingen van de interne actie wordt de toeschouwer zeer overtuigend verleid door Marko Mandic, Fabres gekozen alter ego, scherpzinnig en assertief, zoals hij zichzelf belichaamt in de vorm van een herkenbaar personage met de directe kracht van zijn gevoelens, zichzelf waarnemend in een marionet, bewegend en zingend door een minimalistische ruimte met een bureau en verraderlijke weerspiegelingen, schaduwen die plotseling, waarschijnlijk onbedoeld, aansluiten bij de associatie van beelden van Plato's grot, die spreken over blindheid, schaduwen, weerspiegelingen van ware zichtbaarheid, ideeën, gevoeligheid, kennis, kunst en waarheid. " - Magda Tusar | Radio Slovenia, 30 mei 2021
 

"To read the diary is to discover the multiple, contradictory and intriguing sides of Jan Fabre, who reveals himself sometimes visionary, sometimes disarming and shrewd, sometimes prickly and moving, provocative and hesitant, subversive and proud of his Flemish figurative tradition. () And then an obvious and significant discrepancy emerges between the artist's life during the day, rich in impressions, sensations, work, performances, exhibitions, projects and his life at night, possibly even more intense - intimate, lacerating, overwhelming, full of creative fury, now meditative, now "sanguine". The affirmation of limitless curiosity and of inexhaustible energy, revolving in these pages around the role of the body, a body that is both spiritual and material, cultural and visceral, a place of thought but also of blood, urine, sperm, nucleus of the eternal flow of birth-death-rebirth. () A portrait deep red and engaging. (Franco Paris)


Over Marko Mandic

De Sloveense performer Marko Mandic is bekend van zijn acteerwerk in talloze films, waaronder The Hitman's Bodyguard (2016), tv-serie In the Face of Crime en theaterproducties zoals Inferno, geregisseerd door Vinko Moderndorfer. Hij won meerdere malen de Duitse TV Award 'beste hoofdrol' en werd verkozen als beste acteur op het 31e internationale filmfestival in Alexandrie. Hij maakt deel uit van het ensemble van het Nationaal Drama Theater in Ljubljana, Slovenië.

CO-PRODUCTIE: SNG DRAMA Ljubljana
Bekijk de productie op de website van SNG DRAMA Ljubljana: De Nachtschrijver Slovenië@SNG DRAMA

Credits
»


Performer Marko Mandic
Concept, regie, scenografie Jan Fabre
Muziek Stef Kamil Carlens
Dramaturgie Miet Martens
Vertaling Mateja Seliškar Kenda
Productie Troubleyn/Jan Fabre (Antwerpen, BE) & SNG DRAMA Ljubljana

Beelden


More
»
 


29/05/2021 Première
SNG DRAMA, Ljubljana
31/05/2021 SNG DRAMA, Ljubljana
01/06/2021 SNG DRAMA, Ljubljana
12/06/2021 SNG DRAMA, Ljubljana
14/06/2021 SNG DRAMA, Ljubljana
16/06/2021 SNG DRAMA, Ljubljana (Streamed Online)
31/03/2022 SNG DRAMA, Ljubljana

Video


close