Troubleyn | Jan Fabre

Quando l'Uomo Principale e una donna

Danssolo voor Lisbeth Gruwez

Danseres Lisbeth Gruwez, reeds eerder te zien in producties van Fabre, speelt in het eerste deel van deze danssolo alle clichés uit van het mannelijke, zowel in houding, blik, haantjesgedrag,... De goocheltrucs met twee metalen balletjes symboliseren het voortdurend spel met haar gender, de dry martini die ze bereidt is een ironische knipoog naar de bekende macho James Bond. Ondertussen drupt er olijfolie uit flessen die ze boven de scène heeft opgehangen. Wanneer even later de olie over het podium gutst, glijdt en transformeert Gruwez verder van mens naar dier, van rechte lijn naar cirkel, van man naar vrouw tot androgyn wezen.

Het gebruik van de olijfolie verrijkt de voorstelling met tal van connotaties: geneeskundig, cosmetisch, christelijk,...De vloeibaarheid die zich uit in de voortdurende metamorfoses en in de choreografie, is meteen ook de metafoor voor het vrouwbeeld dat Fabre in zijn oeuvre uitdraagt en o.a. al tot uiting kwam in de monologen van Els Deceukelier. Namelijk dat van een vrouw, voorbij het organische, als een vertakt netwerk van energie. Fabre liet zich voor deze danssolo inspireren door de antropometrische acties van Yves Klein waarbij lichamen als verfborstels gebruikt worden. Zo is de bekende Italiaanse popsong ‘Volare’, die tijdens de solo weerklink, een verwijzing aan diens foto Leap into the void.

Na meer dan 120 voorstellingen in binnen- en buitenland, nam de Koreaanse danseres Sung-Im Her de fakkel over van Gruwez.  

Credits
»


regie, scenografie Jan Fabre choreografie Jan Fabre danseres Lisbeth Gruwez (creatie) / Sung-Im Her (2006) dramaturgie Miet Martens assistentie Marina Kaptijn muziek Maarten Van Cauwenberghe / Domenico Modugno "Nel Blu Dipinto di Blu" (Volare) licht Jan Fabre, Pieter Troch kostuums Daphne Kitschen technische coordinatie Geert Vanderauwera, Pieter Troch tour manager Mark Geurden Een productie van Troubleyn/Jan Fabre (Antwerpen - België) in coproductie met Théâtre de la Ville (Parijs - Frankrijk), deSingel (Antwerpen - België), met de steun van Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá première 26.03.2004, Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá, Bogotá

Beelden


 
 
 


close