Troubleyn | Jan Fabre

Requiem fur eine metamorphose

In 2007 wordt Fabre uitgenodigd om een voorstelling te creëren voor de befaamde Felsenreitschule van de Salzburger Festspiele. Hij maakt Requiem fur eine Metamorfose en draagt de voorstelling op aan zijn overleden ouders Edmond Fabre en Helena Troubleyn. Requiem is een dodenmis, een levendig feest ter ere van de doden. Net zoals hij eerder deed met de verschillende lichaamssappen, tracht Fabre de dood uit de taboesfeer te halen. Door de dood geen weloverwogen plaats te geven in onze levens, ontzeggen we ons één van de grootste mysteries van het leven. Zoals we uit de titel kunnen verstaan, ziet Fabre de dood als een transformatiefase: een afscheid, maar meteen ook en nieuw begin. Hoofdpersonage in het stuk is de vlinder. Hij herinnert de doden aan het geheim van de metamorfose. Om de tijd te doden vertelt hij wat grappen. De lach is volgens de vlinder een uitstekende remedie tegen de dood. Op het kerkhof van Fabres Requiem schudden de lijken van het lachen. Tot het pijn doet.

Alle overige personages in het stuk zijn beroepsmatig met de dood verbonden. Er is de priester die op zijn lijkbed zich plots herinnert dat hij beloofd heeft om iemand nog het heilig oliesel toe te dienen. Er is de palliatieve verzorger die vol overgave een AIDS-patiënt behandelt. Er is de visagiste die de dood een vriendelijk gezicht geeft. Er is de grafkunstenaar, de bloemist, de draagster, de steenkapper, de doodsgraver, de thanatopracteur….allemaal personages die werkzaam zijn op de smalle rand tussen het leven en de dood, kenners van het moment van de metamorfose.

Credits
»


tekst, regie, scenografie Jan Fabre muziek Serge Verstockt assistente regie Miet Martens geluidsontwerp  Maarten Buyl dramaturgie Luk Van den Dries, Miet Martens kostuumontwerp Pol Engels, Katrien Strijbol, Andrea Kränzlin lichtontwerp Jan Fabre, Harry Cole rekwisieten Elsemieke Scholte, Pascale Pollier assistentie dans & leerkracht ballet Marina Kaptijn kostuumassistentie Sofie Durnez, Jelle Spruyt, Puya Azizi, An Breugelmans dramaturgieassistentie  Daan Goor, Julie Pfleiderer geluidsontwerp Tom Buys (Image & Sound factory), Kevin Strauwen (Champ d’action) make-up en littekens Gerda Van Hoof techniekers Sven Van Kuijk, Milan Kovacevic, Sara Bundalo productieleiding Sophie Vanden Broeck Engelse taalcoach  Tom Hannes Griekse taalcoach Apostolia Papadamaki Engelse vertaling  Gregory Ball Duitse vertaling Petra Serwe performers Linda Adami, Lie Antonissen, Manon Avermaete, Christian Bakalov, Katarina Bistrovic-Darvas, Dieter Bossu, Dimitri Brusselmans, Maarten Buyl, Sylvia Camarda, Kristof Deneijs, Ann Eysermans, Marusa Geymayer-Oblak, Ivana Jozic, Marina Kaptijn, Tassos Karachalios, Beatrice Kessi, Kazutomi Kozuki, Marinko Les, Clarice Braga Barbosa Lima, Frano Maskovic, Yutaka Oya, Aleksander Pavlin, Elsemieke Scholte, Tom Tiest, Geert Vaes productie Troubleyn/Jan Fabre (België), Salzburger Festpiele (Oostenrijk), RuhrTriennale (Duitsland), Vilnius European Capital of Culture 2009 (Litouwen) in artistieke samenwerking met Champ d'Action (België), Mladinsko Theatre (Slovenië), Zagreb Youth Theatre (Kroatië), Sirens Festival (Litouwen), Missdeluxedanceco (Luxemburg) première 26.08.2007, Felsenreitschule, Salzburg Festival, Salzburg

Beelden


 
 
 


Video


close