Troubleyn | Jan Fabre

The Fluid Force of Love

Wij zijn zij, haar, hij, zijn, die, hun.
Wij zijn performers en houden, zoals alle mensen, 
alleen van verhalen waarin we zelf een hoofdrol spelen.
En wat we denken te weten en niet weten
verandert iedere dag, iedere voorstelling.
En wat we vandaag vertellen, is dit 
een komische tijdloze wijsheid of 
een tragisch verouderd vooroordeel? 
Het enige wat we kunnen hopen
is dat je oneindige liefde zal zien 
in twee fonkelende ogen. 

- Jan Fabre | The Fluid Force of Love

Tegenwoordig kan men op Social Media kiezen uit meer dan 70 verschillende genderidentiteiten. In The fluid force of love komen de ‘krijgers van de schoonheid’ van Jan Fabre uit de kast, op zoek naar de essentie van de liefde. Ze vragen zich af waar het 'labelen van seksualiteit' in de huidige maatschappij over gaat. Waarom voelen we de behoefte om onze sekse, gender en seksuele voorkeuren te benoemen en te publiceren? Kunnen we niet gewoon mensen zijn, met respect voor elkaar en respect voor de liefde die we ervaren voor andere mensen?

In een tijd van bevrijdende coming out, die ons uitnodigt om eindelijk onze diepe identiteit te laten gelden, blijft uit de kast komen een radicale daad. Jan Fabre reageert op de etikettering van onze seksualiteit met ongebreidelde en speelse humor. Hij ontvouwt de fascinerende waaier van alle mogelijke liefdes, van enkelvoudige fantasieën, haalt het goede denken onderuit, verdedigt de vrijheid om lief te hebben, vitaal en ongrijpbaar, als de noodzakelijke vloeistof waaruit wij allen zijn opgebouwd.

In The fluid force of love dansen de ‘krijgers van de schoonheid’ van Jan Fabre een ode aan de liefde, die in wezen kastenloos is. Omdat liefde bevrijdt en vloeibaar is. Omdat liefde grensverleggend is. Omdat liefde verenigt en alle tegenstellingen opheft. The fluid force of love is een choreografie die de vrijheid de ruimte geeft om niet iets te willen zijn, die het mysterie van de transformatie verwelkomt en het fluïdum  van ons mens-zijn bezingt.

Met 9 getalenteerde performers schildert Jan Fabre met tekst, actie en dans het panorama van identiteit, seksualiteit en liefde, in een geïnspireerde theatrale dansvoorstelling, geboren in 2020-2021, het tijdperk van de 'sociale afstand'."Fabre vraagt zich, samen met negen 'krijgers van de schoonheid' af of de toekomst er ook zo zal uitzien, zonder geslacht, bevrijd door revolutionaire liefde. Een werk waarin de vertolkers van Jan Fabre niets aan het toeval overlaten, het zijn dansers, acteurs, performers... ook zij zijn niet in een hokje te plaatsen. Intens, hartstochtelijk, anders en vragend, The fluid force of love roept vele vragen op." - Marta Carrasco/ ABC

"...probeert niet alleen de grenzen tussen artiest en danser, man en vrouw, maar ook tussen talen uit te wissen. In zijn internationale gezelschap spreekt iedereen vanaf het podium zijn moedertaal. Italiaans, Frans, Engels. Omdat de taal van de liefde universeel is..." - Russische culturele zender TV Kultura

"Jan Fabre en zijn ongelooflijke performers dynamiseren de kwestie van gender en verkennen een iconoclastische stand van zaken. Geëngageerde acteurs-dansers, verdedigen met de grootste vrijheid het recht om zichzelf te zijn, de mogelijkheid van liefde, hoe ongerijmd ook, de bonte waaier van alle zinnelijkheden. Jan Fabre blijft alle codes in stukken hakken, een mooie manier om de deur open te zetten voor debat. Buitensporigheid en overtreding zijn zijn werktuigen, maar het is om bezinning mogelijk te maken." - Claire SYLLAN / Le Dauphiné


 

Troubleyn en Jan Fabre stellen zich een wereld voor waarin diversiteit wordt gevierd en alle mensen worden gerespecteerd, gewaardeerd en bevestigd, inclusief hun seksuele geaardheid, genderidentiteit en genderexpressie. Een wereld waarin de noodzaak om verschillen te labelen overbodig wordt.

We willen vandaag beginnen door te erkennen dat hoewel we in onze voorstelling verwijzingen naar de LGBTQIA+-gemeenschap, we in werkelijkheid nog lang niet in staat zijn om vrij en open lief te hebben. Over de hele wereld zijn er nog steeds gewelddaden en gerelateerde mensenrechtenschendingen, gebaseerd op seksuele geaardheid en genderidentiteit. We willen van deze gelegenheid gebruik maken om ons publiek aan te moedigen een gesprek aan te gaan, om meer te leren. Om te vertrouwen op onze gemeenschappelijke grond, onze gedeelde erkenning, dat liefde LIEFDE IS - een verenigende vreugdevolle, speelse kracht, ongeacht labels, en dat niemand stigmatisering, geweld of misbruik op welke grond dan ook zou moeten ondergaan.

Credits
»


Tekst, regie, choreografie Jan Fabre
Muziek Hao Wu
Performers Sylvia Camarda, Annabelle Chambon, Cédric Charron, Conor Doherty, Stella Höttler, Ivana Jozic, Pietro Quadrino, Matteo Sedda and Irene Urciuoli
Set en kostuums Jan Fabre
Dramaturgie en artistieke assistentie Miet Martens
Lightdesign Wout Janssens
Techniek Wout Jansens
Productie Management Alma Auer
Video geproduceerd door La Compagnie des Indes met bijzondere dank aan Bonlieu Scène nationale


Productie Troubleyn/Jan Fabre(BE) in co-productie met Bonlieu Scène Nationale Annecy (FR), Charleroi danse, Centre chorégraphique de Wallonie-Bruxelles (BE), Teatro Central Sevilla (ES) et Perpodium (BE)

Ondersteund door Tax Shelter van de Federale Overheid België
Troubleyn/Jan Fabre wordt gesteund door de Vlaamse Overheid en de Stad Antwerpen

 

Beelden


More
»
 


07/04/2021 BONLIEU SCENE NATIONALE, Annecy
08/04/2021 BONLIEU SCENE NATIONALE, Annecy
08/05/2021 TEATRO CENTRAL, Sevilla
09/05/2021 TEATRO CENTRAL, Sevilla
09/05/2021 TEATRO CENTRAL, Sevilla (Streamed)
20/05/2021 - 20/06/2021 OPSIS TV, Frankrijk (Streamed)
21/08/2021 SIBIU FESTIVAL, Roemenië (Streamed)
22/08/2021 SIBIU FESTIVAL, Roemenië (Streamed)
02/10/2021 INTERNATIONAL TERRITORY FESTIVAL,
Moskou
03/10/2021 INTERNATIONAL TERRITORY FESTIVAL,
Moskou
20/10/2021 BONLIEU SCENE NATIONALE, Annecy
21/10/2021 BONLIEU SCENE NATIONALE, Annecy
22/10/2021 BONLIEU SCENE NATIONALE, Annecy
15/04/2022 TOPLOCENTRALA, Sofia
16/04/2022 TOPLOCENTRALA, Sofia

Video


close