Troubleyn | Jan Fabre

De Nachtschrijver - Kroatie | NOCNI PISAC

Met Senka Bulic

Het is een heilige plicht het lichaam te onderzoeken en te bevrijden.
In het theater en in de beeldende kunst.
Mijn catechismus: 
De kunst is de vader. 
De schoonheid de zoon. 
En de vrijheid de geest. 
- Jan Fabre | De Nachtschrijver

De Nachtschrijver is een visionaire en ontwapenende hymne aan de subversieve en intrigerende kunstenaar Jan Fabre. Zijn persoonlijke dagboeken vormen de basis voor een intieme en provocerende autobiografie, op scène vertolkt door de flamboyante actrice Senka Bulic.

Het is een reis in felle kleuren, van de jeugd van de kunstenaar tot vandaag. Het publiek wordt overspoeld door een stroom van gedachten die een verbinding vormen tussen de activiteiten overdag, bruisend van onweerstaanbare ideeën en ambitieuze projecten, en het nachtelijke bestaan, waarin creativiteit samensmelt met woede en reflecties over leven, liefde en seks spreken over de viscerale energie van het lichaam.

De tekst bevat verschillende pagina's van Fabres persoonlijke dagboeken en fragmenten uit Fabres theaterteksten: De reïncarnatie van God, Ik ben een fout, De keizer van het verlies, De koning van het plagiaat, Lichaampje, lichaampje aan de wand , Ik ben bloed, Geschiedenis van tranen en Drugs hielden me in leven.


 

"Het dagboek lezen is de meervoudige, tegenstrijdige en intrigerende kanten van Jan Fabre ontdekken, die zich nu eens visionair, dan weer ontwapenend en gewiekst, dan weer stekelig en ontroerend, provocerend en aarzelend, subversief en trots op zijn Vlaamse figuratieve traditie openbaart. (...) En dan ontstaat er een duidelijke en significante discrepantie tussen het leven van de kunstenaar overdag, rijk aan indrukken, sensaties, werk, performances, tentoonstellingen, projecten en zijn leven 's nachts, mogelijk nog intenser - intiem, verscheurend, overweldigend, vol creatieve woede, nu eens meditatief, dan weer ‘sanguine’. De bevestiging van grenzeloze nieuwsgierigheid en van onuitputtelijke energie, die in deze bladzijden draait om de rol van het lichaam, een lichaam dat zowel spiritueel als materieel is, cultureel en visceraal, een plaats van gedachten maar ook van bloed, urine, sperma, kern van de eeuwige stroom van geboorte-dood-wedergeboorte. (...) Een portret, dieprood en innemend." - Franco Paris


 

Over Senka Bulic

De Kroatische cult-actrice Senka Bulic is afgestudeerd aan de Academie voor Dramatische Kunst in Zagreb. Ze begon haar carrière als actrice bij het Kroatisch Nationaal Theater in Split. Senka werkte lange tijd als freelancer en werkte met regisseurs als Vito Taufer, Janusz Kica, Jean Michel Bruyère, Paolo Magelli, Dalibor Matanic, Ivica Buljan, Eduard Miler ... in theaters in Kroatië, Slovenië, Montenegro, Hongarije en Frankrijk. Ze speelde ook in talrijke films als De prijs van het leven, Pont Neuf, Hoe de oorlog begon op mijn eiland en vele andere.

Senka Bulic is de oprichtster en artistieke leider van Hotel Bulic Theater. Ze is ook een gerespecteerde theaterregisseur en heeft met haar werk deelgenomen aan vele internationale theaterfestivals. In 2011 en 2012 was Senka Bulic directeur van het Split Summer Theatre Festival.

 

CO-PRODUCTIE Kazaliste Marina Drzica (Dubrovnik)
Bekijk de productie op de website van KMD: De Nachtschrijver Kroatië@KMD

 

 

 

 

 

 

 

Credits
»


Concept, regie, scenografie Jan Fabre
Performer Senka Bulic
Muziek Stef Kamil Carlens
Dramaturgie Miet Martens
Scenografie, geluid & belichting medewerkers Irena Kraljic en Luka Cucevic
Fotografie/videotrailer Miran Brautovic

Productie Troubleyn/Jan Fabre (Antwerpen, BE) & Kazaliste Marina Drzica (Dubrovnik)

Troubleyn/Jan Fabre ontvangt financiering van de Vlaamse overheid en steun van de Stad Antwerpen

Beelden


More
»
 


04/06/2021 Première
KAZALISTE MARINA DRZICA, Dubrovnik
05/06/2021 KAZALISTE MARINA DRZICA, Dubrovnik
09/06/2021 KAZALISTE MARINA DRZICA, Dubrovnik
10/06/2021 KAZALISTE MARINA DRZICA, Dubrovnik
11/06/2021 KAZALISTE MARINA DRZICA, Dubrovnik
12/06/2021 KAZALISTE MARINA DRZICA, Dubrovnik

Video


close