Troubleyn | Jan Fabre

NOT ONCE.

Een installatie met film - Met Mikhail Baryshnikov

JAN FABRE/ MIKHAIL BARYSHNIKOV stellen voor

NOT ONCE.
Een installatie met film

Concept en tekst Jan Fabre
Uitvoering Mikhail Baryshnikov
Filmregie Jan Fabre & Phil Griffin
Muziek en geluidsontwerp Stef Kamil Carlens

In de afgelopen vier jaar hebben de Belgische kunstenaar Jan Fabre en de legendarische performer Mikhail Baryshnikov hun eerste samenwerking ontwikkeld. De Britse artiest Phil Griffin vervoegde hen als co-regisseur van de film NOT ONCE.

Jan Fabre over Mikhail Baryshnikov:

"Ik heb hem in 2009 voor het eerst ontmoet. Ik werd getroffen door zijn hypnotiserende blauwe ogen en zijn warme persoonlijkheid. Voor we elkaar leerden kennen, had ik Mikhail Baryshnikov in veel documentaires zien dansen, en ik zag veel meer dan gewoon een danser. Ik zag een hedendaagse performer die de beweging een spiritueel gewicht en betekenis geeft, en daardoor inhoud. De jaren gingen voorbij en ik had het geluk Mikhail Baryshnikov live te zien optreden in Manchester. Ik dacht onmiddellijk dat mijn theatertekst NOT ONCE. iets voor hem zou zijn, want ik zag een performer in actie die het oude idee van metamorfose en transformatie in iets anders belichaamt. We hadden een geweldige tijd samen tijdens de repetitie- en draaidagen in Antwerpen.  Mikhail Baryshnikov is een koppige en buitengewoon precieze kunstenaar. Dat is net wat ik zoek."

NOT ONCE., gebaseerd op een door Jan Fabre geschreven monoloog, onthult in 11 denkbeeldige zalen van een fototentoonstelling de platonische relatie tussen het personnage en een fotografe die zijn lichaam jarenlang heeft gemanipuleerd en in verschillende vormen heeft herschapen. Het multimediawerk is bedacht voor de film en verkent de verhouding tussen een kunstenaar, zijn werk en leven, zijn publiek en uiteindelijk de balans tussen geven en nemen – tussen afhankelijkheid en onafhankelijkheid. 

Mikhail Baryshnikov over de samenwerking: 

"Ik heb een lang leven geleid, maar had nooit gedacht dat ik ooit deel zou uitmaken van een museuminstallatie. Dat is een primeur voor mij. Ik ken Jan Fabre al vele jaren als beeldend kunstenaar en ben vertrouwd met zijn werk. Toen ik in Antwerpen Troubleyn/Laboratorium bezocht, was ik verrast en gevleid toen Jan mij dit project voorstelde. Hij vertelde dat hij een uitdagende tekst in gedachten had. Dat intrigeerde me – waarom deze tekst en waarom ik? Ik denk dat hij die vraag beter kan beantwoorden dan ik, maar met hem werken is een intense, fascinerende ervaring geweest. Hij werkt als een schilder, speelt met ideeën, probeert dingen uit, geen enkel experiment schrikt hem af. Ik had nog nooit zo gewerkt. Ik hoop dat Jan het canvas heeft gekregen dat hij wou."

Voor de film voor de kunstinstallatie nodigde Jan Fabre de Britse artiest Phil Griffin uit als co-regisseur.

Jan Fabre zegt over de samenwerking:

 "Ik ken Phil Griffin sinds 1987 toen hij één van de ridders speelde in de eerste dansvoorstelling die ik creëerde: Das Glas im Kopf wird vom Glas. In 2014 keerde Phil terug naar zijn artistieke bron om het werkproces van Mount Olympus – to glorify the cult of tragedy (a 24 hour performance) te filmen.
’s Nachts hadden we lange gesprekken over de aard van mijn werk en over mijn artistieke drive. Dit resulteerde in de artistieke documentaire 
Surrender, een film die ik hoog inschat omdat hij een eerlijke, ongecensureerde, rechtvoor de raap, harde maar liefdevolle inkijk biedt op hoe wij ons artistiek werk leven en ademen bij Troubleyn. En omdat ik samenwerkingen graag voortzet en uitdiep heb ik Phil gevraagd om mee te werken aan de creatie van de film van NOT ONCE."

NOT ONCE. is bedacht en ontworpen als een installatie met film. Deze nieuwe creatie wordt wereldwijd voorgesteld in musea, galerijen en op bijzondere locaties of in theaters.

De biografieën van de kunstenaars kunnen hier worden geraadpleegd.

Uitvoerend producent: EdM Productions 
Informatie Elisabetta di Mambro: edm@edmproductions.org

Credits
»


Concept & tekst: Jan Fabre
Uitvoering: Mikhail Baryshnikov
Filmregie: Jan Fabre & Phil Griffin
Muziek en geluidsontwerp: Stef Kamil Carlens
Dramaturgie: Miet Martens
Regie 2de unit en montage: Giulio Boato
Postproductie en kleurcorrectie: Tom Aston
Stemopname: Lorenzo Danesin
Geluidseffecten: Stef Kamil Carlens & Lorenzo Danesin
Mastering stem en muziek: Gilles Martin

Een project van Angelos (Antwerpen, BE), Troubleyn/Jan Fabre (Antwerpen, BE), Baryshnikov Productions (New York, VS)

Uitvoerend producent: EdM Productions 
>Informatie: Elisabetta di Mambro: edm@edmproductions.org  

Beelden


More
»
 


23/07/2021 Première
LA BIENNALE DI VENEZIA, Venetië
24/07/2021 LA BIENNALE DI VENEZIA, Venetië
25/07/2021 LA BIENNALE DI VENEZIA, Venetië
26/07/2021 LA BIENNALE DI VENEZIA, Venetië
27/07/2021 LA BIENNALE DI VENEZIA, Venetië
28/07/2021 LA BIENNALE DI VENEZIA, Venetië
29/07/2021 LA BIENNALE DI VENEZIA, Venetië
30/07/2021 LA BIENNALE DI VENEZIA, Venetië
31/07/2021 LA BIENNALE DI VENEZIA, Venetië
01/08/2021 LA BIENNALE DI VENEZIA, Venetië
20/11/2021 TBILISI INTERNATIONAL FESTIVAL OF THEATRE, Tbilisi
21/11/2021 TBILISI INTERNATIONAL FESTIVAL OF THEATRE, Tbilisi
22/11/2021 TBILISI INTERNATIONAL FESTIVAL OF THEATRE, Tbilisi

Video


close